پلنگ جانوری از خانوادهٔ گربه سانان و کوچک‌ترین حیوان در میان چهار گربهٔ بزرگ در سردهٔ پلنگیان است که شیر، ببر و جگوار(پلنگ خالدار آمریکایی) سه عضو دیگر آنند. زیستگاه پلنگ در گذشته از آفریقای جنوبی تا کره در سراسر آفریقا و جنوب آسیا پراکنده بود. اما تخریب زیستگاه و شکار، قلمرو این حیوان را به شدت کاهش داده و امروزه بیشترین تراکم پلنگ‌ها در آفریقای جنوب صحرا است. اتحادیه بین‌المللی حفاظت از محیط زیست این حیوان را با توجه به کاهش جمعیت و کاهش محدودهٔ زندگی آن در فهرست گونه‌های «در مرز تهدید به انقراض» قرار داده‌است. اما با همهٔ این احوال جمعیت پلنگ‌ها از دیگر گونه‌های خویشاوند خود یعنی شیر، ببر و جگوار بیشتر است و وضعیت حفاظتی بهتری دارد.
پلنگ در مقایسه با دیگر گربه‌سانان پاهایی کوتاه، بدنی کشیده و جمجمه‌ای بزرگ دارد. بیشتر به جگوار شباهت دارد با این تفاوت که کوچکتر و لاغرتر از آن است. پوستش با خال‌هایی گل‌مانند پوشیده شده که شبیه به خال‌های جگوار است.
موفقیت بالای این گونه در حیات وحش تا حدی به قابلیت‌های شکارگری فرصت‌طلبانه‌اش، انطباق‌پذیری‌اش با زیستگاه‌های مختلف، امکان دویدن با سرعت ۵۸ کیلومتر در ساعت، توانایی بی‌نظیرش در بالارفتن از درخت و همچنین توانایی شناخته‌شده‌اش در حرکت پنهانی مربوط می‌شود. پلنگ تقریباً از هر حیوانی که بتواند شکارکند تغذیه می‌کند و زیستگاه مطلوب او نیز از جنگل‌های بارانی تا نواحی بیابانی متغیر است.

پلنگ

مشخصات :
تمام پوست پلنگ دارای خال های گرد و تو خالی گل مانند است . پلنگ نسبت به دیگر گربه ها پاهایی کوتاه، بدنی کشیده و جمجمه ای بزرگ دارد . طول بدن پلنگ 110 تا 190 سانتی متر ، دمش 60 تا 110 سانتی متر و ارتفاع بدنش 45 تا 70 سانتی متر است . وزن پلنگ های جهان بین 30 تا 100 کیلوگرم متفاوت است .

نحوه زندگی:
پلنگ در نقاط جنگلی ، کوهستانها در ارتفاعات نسبتا زیاد تا 3500 متر زندگی می‌کنند. نواحی پر درخت و صخره‌ای و نزدیک رودخانه را ترجیح می‌دهند. کمتر به کوهپایه‌ها پایین می‌آیند و به ندرت در دشتها دیده می‌شوند. اگر چه بیشتر شبها فعالیت می‌کنند ولی در روز هم دیده می‌شوند. خوراک اصلی آنها سم‌دارانی چون گوسفند ، بز کوهی و گاهی خوک وحشی است. هنگامی که این نوع شکارها کمیاب باشد از پرندگان و جوندگان و حیوانات کوچک دیگر تغذیه می‌کنند. گاهی به گله‌های گوسفند و بز حمله کرده و تلفاتی وارد می‌سازند. چنانچه زخمی شوند برای انسان بسیار خطرناک هستند.
از صخره‌ها و درخت به خوبی بالا رفته و ممکن است لاشه شکار خود را در بالای درخت نگهداری کنند.

زیست گاه :
زیستگاه او از جنگل های بارانی تا بیابان ها متغیر است . هر کجا آب و طعمه های مطلوب باشد ، پلنگ هم وجود دارد . این جانور گسترده ترین پراکندگی را در بین تمام گربه سانان بزرگ جهان دارد . پلنگ در مناطق جنگلی، بیابانی، استپی ، تپه ماهوری و کوهستانی تا ارتفاع 4 هزار متر زندگی می کند . شناگران خوبی هستند ولی مانند ببر علاقه به آب ندارند. 
پلنگ قلمرو خود را مانند ساير اعضا خانواده گربه‌سانان با ادرار علامت‌گذاري مي‌كند. همچنين درختان خاصي را با پنجه علامت مي‌گذارد. اندازه قلمرو پلنگ از فصلي به فصل ديگر و نيز با توجه به زيستگاه تغيير مي‌كند.
قلمروي نرها معمولاً از قلمروي ماده بزرگ‌ترند و اغلب با يك يا چند زيستگاه‌ها همپوشاني دارد هر چند اين زيستگاه‌ها مربوط به نرها نمي‌باشد.

پراکندگی در ایران:
پلنگ در ایران تاکنون از گیلان ، مازندران ، گرگان ، خراسان ، آذربایجان ، کردستان ، لرستان ، همدان ، اصفهان گزارش شده است.

پلنگ

رژیم غذایی و شکار :
پلنگ تقریبا از هر حیوانی که بتواند شکار کند ، تغذیه می کند . پلنگ با کمین کردن در مسیر طعمه ، همراه با دویدن و پرش ناگهانی شکار می کند . شاید پلنگ در میان گربه های بزرگ بهترین کمین کننده باشد . پلنگ علاوه بر بینایی بسیار قوی ، ویژگی های منحصر به فردی هم دارد که می تواند با اتکا به این ویژگی ها هر وقت اراده کند به شکار هر جانوری بپردازد . مثلا موهای نرم پای پلنگ که باعث خفه شدن صدای گام برداشتن او می شود . یا موهای ریز داخل گوش های پلنگ که در مقابل جریان باد حساسیتی فوق العاده دارند. این موها کوچکترین تغییر جهت باد را مشخص می کنند و پلنگ می فهمد که در صورت تغییر ندادن مسیرش ، طعمه بویش را می فهمد و فرار می کند . پلنگ ها مانند پراکندگی وسیعشان دارای رژیم غذایی وسیعی نیز هستند. یعنی حتی از روی فهرست طعمه های خورده شده توسط پلنگ تا حدودی می توان فهمید که در آن منطقه چه حیوانات دیگری زندگی می کنند . پلنگ ها با از بین بردن حیوانات ضعیف و پیر در بهتر کردن نسل طعمه ها از نظر ژنتیک نقش مهمی دارند. پلنگان تنها گربه های بزرگی هستند که می توانند شکار خود را به بالای درخت ببرند . 
معمولاً در موقع سحر يا غروب پلنگ از يك تركيب پنهان‌كار و حيله‌گري براي گرفتن طعمه استفاده مي‌كند. بعضي اوقات، بدون سر و صدا در كمين، شايد در شاخه درخت آماده پريدن مي‌نشيند ولي اغلب قربانيان خود را با آرامش و حيله‌گري مرگباري تعقيب مي‌كند.پلنگ با فرو كردن دندان‌هايش در گلوي طعمه يا با يك گاز هدف‌دار از پشت سر، او را مي‌كشد. اغلب طعمه كشته شده ممكن است به سنگيني خود او باشد پس از يك وعده غذايي، پلنگ معمولاً براي نوشيدن آب به كنار يك گودال مي‌رود.پلنگ طيف وسيعي از حيوانات متفاوت را در رژيم غذايي خود دارد از بوزينه، گراز افريقايي و انتلوپ‌هاي متوسط تا پستانداران و پرندگان كوچك. پلنگ‌هاي تنها، گاهي براي انواع خاص غذا، طعمه‌هاي ويژه‌اي را مي‌پسندند. امكان دارد كه اين به دليل انسان خوارشدن بعضي از آنها باشد كه وقتي يك بار گوشت انسان را چشيده‌اند، به آن علاقمند شده باشند. با اين حال پلنگ‌هاي آدم‌خوار كاملاً نادرند.

تولیدمثل و مراحل رشد :
جفت گیری پلنگ ها دراواسط زمستان و دراوایل بهار انجام می گیرد و توله ها در بهار به دنیا می آیند . معمولا پلنگ های نزدیک خط استوا در تمام اوقات سال جفت گیری می کنند اما در سایر نقاط زمستان و بهار فصل جفت گیری است. دوره بارداری پلنگ 90 تا 112 روز است . در هر زایمان ۲ تا ۳ توله و گاهی 6 توله به دنیا می آید. چشم‌هاي آبي روشن از خصوصيت همه توله‌ها از همه گونه‌هاي گربه‌هاست كه پس از نه روز باز مي‌شوند. در اين مرحله، خال‌ها به قدري به هم نزديك‌اند كه پوست توله ظاهر خاكستري پيوسته دارند.نرها پس از 18 ماه به دنبال قلمرو خود می روند بچه‌ها در لانه که معمولا در شکاف صخره‌ها و داخل غارها است و اغلب از گیاهان و برگ خشک پوشانیده شده است،‌ نگهداری می‌شوندو در سن بلوغ به غیر از دوران جفتگیری بطور انفرادی دیده می‌شوند. و ماده ها پس از 2 سال مادر را ترک می کنند. اگرچه بیشترشان همچنان در نزدیکی مادر می مانند . بلوغ جنسی پلنگ از 2 تا 3 سالگی است . پلنگ ها 12 سال در حیات وحش و 20 سال در اسارت زندگی می کنند . عمر پلنگ های نر بیشتر از ماده هاست.

رابطه با انسان :
پلنگ همیشه یک گام از آدمی جلوتر است و به ندرت می توان او را در طبیعت یافت و به کمتر کسی اجازه می دهد که او را مشاهده کند. بیشتر درگیری هایی که بین آدمی و پلنگ رخ داده به خاطر دخالت آدمی در زندگی پلنگ بوده است. پلنگ هیچ وقت دوست ندارد با انسان در فاصله نزدیک رو به رو شود و اگر نبردی بین این دو اتفاق بیافتد ، پلنگ به دست ها و پاهای انسان حمله می کند که نشانگر دفاع از خود است و خیلی کم اتفاق می افتد که به سر و صورت آدمی حمله کند. چون قصدش مانند ما آدمیان، کشتن نیست .
پلنگ كه به خاطر زيبايي‌اش توسط انسان‌ها تحسين مي‌شود، به خاطر پوستش سال‌ها شكار مي‌شده است. دهه 1960، شكار پلنگ به بالاترين حد رسيد و تقريباً 000/500 پلنگ در آفريقا كشته شدند. امروزه، پلنگ يك گونه حفاظت شده است ولي هنوز هم توسط چوپانان، گله‌داران و شكارچيان غير قانوني شكار مي‌شود.هر چند نبود غذا پلنگ را به كشتن دام‌هاي اهلي وا مي‌دارد، ولي اين عمل به نظر كشاورزان به عنوان عملي مفيد تلقي مي‌شود؛ زيرا جمعيت حيواناتي مانند بوزينه و خوك‌ها كه باعث خرابي محصول مي‌شوند را كنترل مي‌كند.در مكان‌هايي كه پلنگ نابود شده است علف‌خواران موجب آسيب رساندن به محصول شده‌اند.

گونه ها :
پلنگ های سرتاسر جهان متعلق به 9 زیرگونه اند . این زیرگونه ها عبارتند از : پلنگ آفریقا ،  پلنگ آمور ، پلنگ عربی ، پلنگ هندی ، پلنگ جاوه ، پلنگ شمال چین ، پلنگ هندوچین ، پلنگ سریلانکا و پلنگ ایرانی . گونه های دیگری از پلنگ به نام های پلنگ بلوچستان و پلنگ آناتولی وجود دارند که اطلاعات بسیار کمی درباره آنها موجود است و حتی شاید این دو گونه دیگر وجود نداشته باشند . پلنگ بلوچستان در بلوچستان ایران و قسمت هایی از پاکستان زندگی می کرده است که امروزه دیگر در ایران وجود ندارد . احتمالا در سال های خیلی دور این پلنگ در هند هم می زیسته است . پلنگ آناتولی هم در شبه جزیره آناتولی زیست می کرده است که البته هنوز هم خبرهایی از وجود این پلنگ در کوه های جنوب و جنوب غرب ترکیه به گوش می رسد
جاگوار آمريكايي جنوبي، خويشاوند نزديك پلنگ علايم بسيار مشابهي دارد ولي از پلنگ بزرگ‌تر و تنومندتر است.

گونه پلنگ زیستگاه
پلنگ آفریقایی جنوب صحرای آفریقا
پلنگ آمور خاور دور روسیه، شبه جزیره کره و شمال شرقی چین
پلنگ عربی شبه جزیره عربستان و شبه جزیره سینا
پلنگ هندی شبه‌جزیره هند کشورهای هند ، نپال ، بوتان ، بنگلادش و بخش هایی از پاکستان
پلنگ هندوچینی جنوب شرق آسیا کشورهای میانمار ، تایلند ، مالزی ، لائوس ، کامبوج ، ویتنام و جنوب چین
پلنگ جاوه جاوه، اندونزی
پلنگ شمال چینی شمال چین
پلنگ ایرانی آسیای میانه، قفقاز و ایران
پلنگ سری لانکایی سری لانکا

آيا مي‌دانستيد كه:
-  پلنگ دوست دارد در روز آب بياشامد ولي در موقع شكار خوب به آب كمتري نياز دارد.
-  پلنگ‌ها غريزه لانه‌يابي پيشرفته‌اي دارند؛ گروهي كه در حومه نايروبي پرسه مي‌زدند، جمع‌آوري شده و در پارك ملي Tsavo، 320 كيلومتر دورتر رها شدند در چند هفته راه خود را به نايروبي پيدا كردند.
- حواس تيز استثنايي و توانايي ناشناخته باقي ماندن در حداقل پوشش، همانند يك دامنه صخره‌اي يافتن آن را حتي از شير و ببر نيز سخت‌تر مي‌كند.
-  پلنگ‌هاي سياه زماني به عنوان گونه جداگانه‌اي قلمداد مي‌شدند ولي اكنون پلنگ‌هاي واقعي شناخته مي‌شوند. هر چند سياه‌اند خال‌هاي آنها كماكان كمي قابل رويت هستند و بعضي اوقات در ميان توله‌هاي پلنگ معمولي ديده مي‌شوند.
- گستره شنوايي پلنگ دو برابر از انسان است و در نور ملايم، بينايي‌اش شش برابر بيشتر و بهتر است.
 
 
 
پلنگ آفریقا ( African Leopard ) :
یکی از زیرگونه های فراوان پلنگ ، پلنگ آفریقایی است . به طور متوسط حدود 7000۰0 پلنگ در آفریقا زندگی می کنند . وزن جنس نر به طور میانگین به 60 کیلوگرم می رسد . جنس ماده آن نیز وزنی بین 35 تا 40 کیلوگرم دارد . پلنگ های آفریقایی بسته به مکانی که زندگی می کنند ، جثه های متفاوتی دارند . آنها در مناطق مختلف آفریقا به غیر از بیابانهای شنی زندگی می کنند و بیشتر در شب به شکار می پردازند . آنها تقریبا از تمام پستانداران مانند گراز ، گوزن ، مانگوس ، گورخر ، زرافه ، ایمپالا ، خرگوش و حیوانات اهلی چادرنشینان تغذیه می کنند . همچنین خزندگان ، جوندگان و پرندگان نیز در رژیم غذایی پلنگ آفریقا قرار دارند .
پوست این پلنگ بسته به اینکه در چه مناطقی زندگی می‌کنند از زرد مایل به قهوه‌ای تا زرد کمرنگ متغیر است . پلنگ‌های دماغه پروونس چثه کوچکتری دارند . تنها گربه‌های بزرگی هستند که شکار خود را تا بالای درخت حمل می‌کنند .
پلنگ آفریقایی

پلنگ آمور یا منچوری ( Amur Leopard ) :
این پلنگ بومی خاور دور روسیه ، شبه جزیره کره و شمال شرقی چین است . در بین تمامی زیرگونه های پلنگ ، این زیرگونه کم ترین جمعیت را دارد . نسل این حیوان در چین و کره از میان رفته است و تنها در مرز روسیه با چین و کره شمالی باقی مانده است . بر اساس سرشماری سال 2007 میلادی ، فقط 14 تا 20 پلنگ بالغ و 5 تا 6 توله پلنگ به زندگی پرخطر خود ادامه می دهند . توسعه شهرها ، ساخت راه ، شکار ، بهره برداری از جنگل و تغییرات آب و هوایی باعث کاهش بسیار بسیار شدید تعداد این گربه ی زیبا شده است . وزن جنس نر پلنگ آمور 32 تا 48 کیلوگرم است و به ندرت وزن 60 تا 75 کیلوگرم مشاهده شده است . وزن ماده ها نیز 25 تا 43 کیلوگرم است . دو نوع گوزن ( سیکا و شوکا ) در کنار خرگوش و گورکن طعمه های اصلی پلنگ آمور را تشکیل می دهند . حدود 300 پلنگ آمور در باغ وحش های روسیه ، اروپا و آمریکای شمالی  زیست می کنند .
مهمترین شکارهای این جانور دو نوع گوزن سیکا و شوکا در کنار خرگوش و گورکن است.

پلنگ آمور

پلنگ عربی ( Arabian Leopard ) :
پلنگ عربی یکی از 9 زیرگونه ی پلنگ و کوچکترین آنهاست . وزن جنس نر حدود 30 کیلوگرم و جنس ماده حدود 20 کیلوگرم است . مناطق گوناگون شبه جزیره عربستان ( کوهستان های مدینه و حجاز ، شمال یمن ، کوه های راس الخیمه و شرق امارات ) و شبه جزیره سینا ، مکان زندگی پلنگ عربی است . پلنگ عربی از پستانداران سم دار ، پرندگان و خزندگان تغذیه می کند . این پلنگ در خطر انقراض قرار دارد و طی آمار سال 2006 میلادی تنها 200 قلاده از این گربه در طبیعت وجود دارد . در سال های اخیر مجامعی جهت حفاظت از این پلنگ تشکیل شده است .
پوست این پلنگ زرد مایل به قهوه‌ای یا زرد کمرنگ با خال‌های تیره‌است .

پلنگ عربی

پلنگ هندی (  Indian Leopard ) :
این پلنگ در شبه قاره هند و در کشورهای هند ، نپال ، بوتان ، بنگلادش و بخش هایی از پاکستان زندگی می کند . پلنگ هندی در کنار ببر بنگال ، شیر آسیایی و پلنگ برفی یکی از چهار گربه سان بزرگ هندوستان است و گسترده ترین قلمرو را در بین گربه سانان هند دارد . اما خطر ، نسل این پلنگ را تهدید می کند . حیواناتی که سکونت گاه های مشترکی با پلنگ دارند ( مانند شیرها ، ببرها ، خرس ها ، گرگ ها ، فیل های آسیایی ، کفتارها ، سگ های وحشی و ... ) ممکن است توله های پلنگ را به قتل برسانند و ببرهای بنگال و شیرهای آسیایی گاهی ممکن است به یک پلنگ کاملا بالغ حمله کنند . اما مهم ترین خطر انسان ها هستند . سال هاست که این حیوان با کاهش زیست گاه و شکار مواجه است . حمله پلنگ ها به حیوانات اهلی باعث نبرد انسان با پلنگ هندی شده است . از این گربه سان تعداد 9844 قلاده باقی مانده است . برای جلوگیری از بیشتر شدن این تعارضات ، سازمان های مسئول هند برنامه های مختلفی را اجرا کرده اند .
با این که پلنگ هندی گستره‌ترین قلمرو زیستی را در میان گربه‌سانان هند دارد، اما چندین خطر آن را تهدید می‌کند. حیواناتی که سکونتگاه مشترکی با پلنگ دارند مانند شیرهای آسیایی، ببرهای بنگال، خرس‌ها، گرگ‌ها، فیل‌های آسیایی، کفتارها و سگ‌های وحشی آسیایی ممکن است توله‌های پلنگ را به قتل برسانند و ببر و شیر حتی ممکن است به یک پلنگ کاملا رشید نیز حمله کنند. به‌جز دشمنان طبیعی مهمترین خطر برای این حیوان انسان‌ها هستند. سال‌هاست که این حیوان با کاهش زیستگاه و شکار مواجه است. در بخش‌هایی از هند، حیوانات در کنار سکونتگاه‌های انسانی زندگی می‌کنند و ممکن است به حیوانات اهلی به عنوان شکاری آسان حمله کنند که به نبرد میان انسان‌ها و پلنگ‌ها می‌انجامد. این درگیری‌ها در سال‌های اخیر با توجه به رشد جمعیت انسان و در برخی نقاط پلنگ‌ها، بیشتر شده‌است. برای جلوگیری از این وضعیت سازمان جنگل‌های هند به‌طور منظم با تله‌گذاری در مناطقی که امکان درگیری در آن وجود دارد پلنگ‌ها را زنده‌گیری کرده و در مناطق مناسبی که به‌دور از فعالیت‌های انسانی است رها می‌کند.

پلنگ هندی

پلنگ جاوه ( Javan Leopard ) :
پوست این پلنگ گاه دارای خال و گاهی سیاه و بدون خال است . تنها زیستگاه این گربه سان جزیره ی جاوه اندونزی است . پلنگ جاوه از پستاندارانی مانند گراز ، انواع میمون ، گوزن و جانوران اهلی همچون سگ ، ماکیان و بز تغذیه می کند . این پلنگ به دلیل جنگل زدایی و گسترش مناطق شهری در جاوه ، در آستانه انقراض قرار گرفته است . امروزه فقط 100 تا 250 قلاده از این پلنگ در جاوه زیست می کند . در سال های اخیر مجامعی جهت حفاظت از این پلنگ در کشور اندونزی راه اندازی شده است .
یکی از ۹ زیرگونه پلنگ می‌باشد . پوست این پلنگ گاه دارای خال و گاه سیاه و بدون خال است . تنها زیستگاه این گربه جزیره جاوه اندونزی است . به نظر می‌رسد که پلنگ جاوه در میانه‌های دوران پلیستوسن از آسیای جنوبی به جزایر سوماترا و برنئو امده باشد . پلنگ جاوه از پستاندارانی مانند گراز ، انواع میمون و گوزن و جانوران اهلی چون سگ ، ماکیان و بز تغذیه می‌کند .
به سبب جنگل زدایی و گسترش مناطق شهری در جاوه نسل این پلنگ در آستانه انقراض قرار دارد به گونه‌ای که شمار این جانوران به ۱۰۰ تا ۲۵۰ قلاده می‌رسد . در سال‌های اخیر مجامعی جهت حفاظت از آن در کشور ایجاد شده‌است .

پلنگ جاوه

پلنگ چینی یا شمال چین ( North China Leopard ) :
پلنگ چینی یکی از زیر گونه های پلنگ در جهان است که وزن نر آن 50 کیلوگرم و وزن ماده آن 32 کیلوگرم است . این پلنگ بومی شمال چین است و در مناطق مرکزی و شرقی کشور چین نیز وجود دارد . این گربه سان منزوی از پستاندارانی چون گراز و گوزن و جوندگان و پرندگان تغذیه می کند . این پلنگ در آستانه انقراض قرار دارد .
این گربه منزوی از پستاندارانی چون گراز و گوزن ، و جوندگان و پرندگان تغذیه می‌کند .پلنگ چینی یکی از زیرگونه‌های پلنگ می‌باشد. وزن جنس نر ۵۰ کیلوگرم و وزن جنس ماده آن ۳۲ کیلوگرم است. این جانور بومی شمال چین می‌باشد و مناطق مرکزی و شرقی کشور نیز مشاهده شده‌است.
این گربه منزوی از پستاندارانی چون گراز و گوزن ، و جوندگان و پرندگان تغذیه می‌کند.
این پلنگ‌ها در ماه‌های ژانویه و فوریه جفتگیری می‌کنند و پس از ۱۵ هفته، دو تا سه توله می‌زایند. توله‌ها در ابتدا یک پوند (نزیک ۵۰۰ گرم) وزن دارند و پس از ۱۰ روز چشم هایشان باز می‌شود. آنها تا ۲۰ تا ۲۴ ماهگی نزد مادر می‌مانند.
نسل این پلنگ از سوی آی یو اس ان در آستانه انقراض اعلام شده‌است.

پلنگ شمال چینی

پلنگ هندوچین ( Indochinese Leopard ) :
پلنگ هندوچین در جنوب شرقی آسیا زیست می کند . به دلیل حضور این گربه در جنوب چین به آن پلنگ جنوب چین هم می گویند . در مورد این زیرگونه اطلاعات زیادی در دست نیست . پلنگ هندوچین در معرض خطر انقراض است و از جمعیت آنها خبر محکمی وجود ندارد . به دلیل قطع درختان و نابودی جنگل ها برای ساخت مکان های مسکونی ، زیستگاه این جانور از بین رفته است . به علاوه شکار غیرمجاز آن برای صادرات به دیگر نقاط باعث کاهش جمعیت این پلنگ شده است . به ندرت امکان دارد که پلنگ هندوچین خارج از مناطق حفاظت شده دیده شود . این گربه سان در کشورهای میانمار ، تایلند ، مالزی ، لائوس ، کامبوج ، ویتنام و جنوب چین زندگی می کند . البته در جنوب چین حضور محسوس تری دارد . جمعیت این گونه بین سال های 1940 تا 1980 میلادی کاهش شدیدی پیدا کرد اما از سال 1996 طرح هایی برای نگهداری آنها در نظر گرفته شد .

پلنگ هندوچین

پلنگ سریلانکایی ( Sri Lanka Leopard ) :
پلنگ سری لانکایی یکی از زیرگونه های پلنگ در جهان است که تنها زیستگاه او نواحی گوناگون جنگل های سریلانکا ( گرمسیری ، مرتفع یا سرد و خشک ) است . وزن نر این جانور 55 کیلوگرم و وزن ماده 30 کیلوگرم است . پلنگ سریلانکا از پستانداران کوچک و بزرگ مانند گوزن یالدار ، گراز ، میمون ، گاومیش و خزندگان و پرندگان تغذیه می کند . در نواحی کم باران گوزن خالدار غذای اصلی این گربه است . این پلنگ هم وضعیت جالبی ندارد و در آستانه ی انقراض است . امروزه 700 تا 950 پلنگ در سریلانکا وجود دارد .

پوست این پلنگ زرد مایل به قهوه‌ای با خال‌های سیاه است . وزن جنس نر ۵۵ کیلوگرم و وزن جنس ماده آن ۳۰ کیلوگرم است .
نواحی گوناگون جنگل‌های سری لانکا (گرمسیری ، مرتفع و سرد و خشک) تنها زیستگاه این گربه‌است . پلنگ سری لانکا از پستانداران کوچک و بزرگ مانند گوزن یال دار ، گراز ، میمون ، گاومیش ، خزندگان و پرندگان تغذیه می‌کند . در نواحی کم باران گوزن خالدار غذای اصلی آنهاست .
به سبب شکارهای بی رویه و جنگ داخلی در سری لانکا نسل این پلنگ در آستانه انقراض قرار داشت اما در سال‌های اخیر مجامعی جهت حفاظت آن در کشور ایجاد شده‌است .

پلنگ سری لانکایی

پلنگ ایرانی ( Persian Leopard ) :
پلنگ ایرانی بزرگترین گونه پلنگ در جهان است که خوشبختانه، هنوز جمعیت کمی از آن در کشور ما زندگی می کند . پلنگ ایرانی بومی غرب آسیاست که متاسفانه در فهرست گونه های در خطر انقراض آی یو سی ان قرار گرفته است . برخی عقیده دارند پلنگ ایرانی دارای 3 زیرگونه و بعضی دیگر عقیده دارند دارای 5 زیرگونه است . پلنگ ایران می تواند تا ارتفاع 4 هزار متری زیست کند .
غذای پلنگ با توجه به منطقه ای که در آن زندگی می کند متفاوت است . بخش عمده رژیم غذایی پلنگ ایرانی از شکار سم داران نسبتا بزرگ همچون گوزن ، غزال ایرانی ، قوچ و میش ، بز کوهی و گراز تامین می شود . در کنار آنها شکارهای کوچکتری مانند موش ، خرگوش ، تشی و گوشت خواران کوچک مانند روباه و شغال در کنار انواع پرندگان و خزندگان در فهرست غذایی پلنگ ایرانی جای می گیرد . همچنین درصد بالایی از رژیم غذایی پلنگ در ایران را دام اهلی تشکیل می دهد . وزن نمونه های بزرگ پلنگ آفریقا و هند 60 کیلوگرم است ولی به دلیل غذای پلنگ ایران که اغلب کل و بز ، قوچ و میش و گراز است ، وزن پلنگ ایران به 90 کیلوگرم هم می رسد .
جمعیت پلنگ ایرانی در سراسر کشورهای محل زیست خود از 871 تا 1290 قلاده برآورد شده است . تازه ترین آمارهایی که کشورهای محل زیست پلنگ ایرانی از جمعیت این گربه سان منتشر کرده اند به این صورت است :
ایران 550 تا 850 قلاده ، افغانستان 200 تا 300 قلاده ، ترکمنستان 78 تا 90 قلاده ، ارمنستان 10 تا 13 قلاده ، آذربایجان 10 تا 13 قلاده ، قره باغ 3 تا 4 قلاده ، گرجستان 5 قلاده ، روسیه در قفقاز شمالی 10 قلاده و ترکیه 5 قلاده .
ایران مهم ترین زیستگاه پلنگ در خاورمیانه است که امکان بقای گروه های کوچک این حیوان در قفقاز ، شرق ترکیه و احتمالا ترکمنستان از راه مهاجرت های بین مرزی را افزایش می دهد . اصلی ترین تهدید جدا شدن زیستگاه ها و قطع ارتباط ژنتیکی گروه های مختلف این حیوان است که به تشکیل گروه های کوچک منجر شده است .  به طوری که در همه قلمرو زیستی این حیوان هیچ گروه جمعیتی وجود ندارد که دربرگیرنده ی بیش از 100 پلنگ بالغ باشد .
جمعیت مناسب پلنگ در این ایران امکان بقای گروه‌های کوچک این حیوان در قفقاز، شرق ترکیه و احتمالاً ترکمنستان را از راه مهاجرت‌های بین‌مرزی افزایش می‌دهد. با این حال تراکم جمعیتی پلنگ در ایران بسیار پایین است و ۰٫۰۶ تا ۰٫۱ قلاده در هر ۱۰۰ کیلومترمربع برآورد می‌شود.
کاهش طعمه بر اثر شکار انسان ها ، گسترش زیربنایی ، مزاحمت های انسانی و از میان رفتن زیستگاه ( شامل چیدن گیاهان و قارچ های خوراکی ، ساخت معدن ، جاده سازی ، جنگل زدایی ، آتش سوزی و چرای دام ) عواملی است که منجر به تکه تکه شدن زیستگاه این جانور شده است .
بحران اقتصادی پس از فروپاشی شوروی و کاهش نظارت بر مناطق حفاظت‌شده باعث شد تا با شکار بی‌رویه حیوانات سم‌دار در آسیای میانه و قفقاز و همچنین فعالیت‌های اقتصادی در نواحی محل زندگی پلنگ جمعیت انواع بز کوهی، گوسفند وحشی، مرال، شوکا که طعمه‌های اصلی پلنگ می‌باشند، به شدت کاهش پیدا کند و این امر تأثیر منفی بر جمعیت این حیوان بگذارد. گراز تنها شکار پلنگ است که جمعیت آن در سال‌های اخیر کاهش چندانی نداشته‌است.
شکار مستقیم پلنگ ایرانی ممکن است به صورت تروفه برای فروش پوست ( در افغانستان ) ، از بین بردن پلنگ برای حفاظت از دام ها و حیوانات خانگی ( در ایران و ترکمنستان ) و کشتن به محض مشاهده ( در قفقاز و ترکیه ) صورت گیرد . این موارد با توجه به جمعیت کوچک این حیوان تاثیر قابل توجهی دارد . به ویژه در قفقاز که از بین رفتن حتی یک پلنگ ثبات جمعیتی را بر هم می زند.
با اینکه نزدیک به 2 سال از مشاهده ی آخرین نشانه مستند دال بر حضور پلنگ ایرانی در حوزه ی کشورهای قفقاز و ترکیه می گذرد ، روسیه تلاش خود برای احیای پلنگ ایرانی را آغاز کرده است . آنقدر ما ایرانی ها بی مهری به پلنگ روا داشتیم که روس ها تلاش می کنند نام پلنگ ایرانی را به پلنگ قفقاز ( Caucasian Leopard ) تغییر دهند و اگر ما به رویه ی خود ادامه دهیم در سال های آینده دیگر نامی از پلنگ ایران وجود نخواهد داشت .
در تهران در سال ۱۹۹۸ یک انجمن غیر دولتی به نام «انجمن حفاظت از پلنگ ایرانی» ایجاد شده که کوشش‌هایی را در حفظ بقاء این جاندار انجام می‌دهد. این انجمن به کوشش علی عقیلی، عضو اتحادیه بین‌المللی حفاظت از محیط زیست شکل گرفته است.

 پلنگ ایرانی

وضعیت پلنگ در ایران :
در 40 یا 50 سال گذشته به دلیل وجود کل و بز و قوچ و میش در البرز و زاگرس و کوه های منفرد ، پلنگ در تمام نقاط کوهستانی و جنگلی و یا دشت های ایران زندگی می کرده است که متاسفانه در بسیاری از مناطق ایران کاهش چشم گیری داشته و حتی به کلی از بین رفته است .
امروزه پلنگ در تمامی استان های ایران پراکنده است . البته در سال های اخیر حضور این جانور در بعضی نقاط و استان های ایران با اشکال رو به روست .
دیدن پلنگ ایرانی در دل طبیعت فوق العاده سخت است و کسانی که توانسته اند این زیبای مغرور را ببینند ، جانوری را دیده اند که شاید افرادی سالیان سال به دنبالش می گردند ولی تنها آثار او را می بینند . به خصوص که حیوانات ایران گریزنده ترین یا یکی از گریزنده ترین حیوانات جهان هستند .
پلنگ ایران به دلیل جثه ی بزرگ و قدرت بی نظیرش ، از پس هر جانوری برمی آید . برخی مطالعات بر روی رژیم غذایی پلنگ نشان می داد که این گربه سان حتی از گرگ تغذیه می کند . همچنین پلنگ ایرانی مانند اکثر پلنگ ها علاقه ی زیادی به تغذیه از سگ دارد . همچنین اگر در نبردی که بین دو پلنگ روی می دهد ، یکی از آنها کشته شود ، دیگری از او تغذیه خواهد کرد . همچنین در نبردی که بین یک پلنگ و یوزپلنگ در اطراف بافق روی داده بود ، پلنگ توانسته بود یوز را از پا دربیاورد .
پلنگ در ایران از کل و بز ، قوچ و میش ، گراز ، پرندگان ، خزندگان ، روباه ، سگ ، گاو ، گوسفند ، الاغ ، ماهی و حشره تغذیه می کند . آهو ، شوکا و مرال دیگر طعمه های پلنگ ایران هستند . سم دارانی چون کل و بز و قوچ و میش به خصوص مسن ترها ، طعمه های مورد علاقه و ارجح پلنگ در ایران هستند . گراز به دلیل سختی شکار در رتبه بعدی قرار می گیرد .
جفت گیری پلنگ در کشور ما در اسفند و بهمن روی می دهد .
پراکنش و آمار پلنگ ایرانی در سرزمینش :
طبق آخرین آمار سازمان محیط زیست ، بین 500 تا 800 پلنگ در ایران زیست می کنند . البته آمار اصلی پلنگ در ایران به طور قطع کم تر از این مقدار است . حتی پژوهش هایی که توسط انجمن های فعال و باتجربه کشور انجام گرفته ، بیانگر جمعیت پایین تر از حد تصور پلنگ در ایران است .
استان های شمالی و شمال شرقی کشور مانند مازندران ، گلستان ، خراسان های شمالی و رضوی و سمنان دارای بیشترین تعداد پلنگ در کشور هستند . البته این نظریه باید با دقت بیشتری پیگیری شود . منطقه حفاظت شده البرز مرکزی ، پارک ملی گلستان ، پناهگاه حیات وحش خوش ییلاق ، پارک ملی توران ، منطقه حفاظت شده قرخود ، پارک ملی سالوک ، پارک ملی ساریگل و پارک ملی تندوره از مناطقی در این 5 استان هستند که پلنگ در آنها زندگی می کند . پارک ملی ساریگل در استان خراسان شمالی یکی از نقاط کشور است که دارای جمعیت خوبی از پلنگ می باشد و طی سال های اخیر مورد مطالعه قرار گرفته است . در فهرست غذایی پلنگ ساریگل ، قوچ و میش رتبه نخست را دارند و بعد از آنها گراز ، کل و بز ، تشی ، پایکا ، روباه ، سگ ، دام اهلی ، خاک و مواد گیاهی رژیم غذایی پلنگ را تشکیل می دهند .
از نقاط دیگر کشور که زیستگاه پلنگ هستند می توان به شمال غربی کشور و دشت مغان ، پارک ملی کویر در جوار دریاچه نمک ، کوه های غربی کشور ، اکثر مناطق استان لرستان ، پناهگاه حیات وحش عباس آباد نایین اصفهان ، کوهستان دنا در کهگیلویه و بویر احمد ، نواحی شرقی استان های خوزستان و بوشهر ، شمال استان فارس و پارک ملی بمو در نزدیکی شهر شیراز ، کوه های استان هرمزگان ، ارتفاعات استان کرمان ، کوه بیرک بلوچستان و مناطق حفاظت شده و پناهگاه های حیات وحش استان یزد به خصوص اطراف شهر بافق اشاره کرد .
مثلا استان لرستان یکی از زیستگاه های پرجمعیت پلنگ در کشور است که باید بیشتر مورد مطالعه قرار بگیرد . وضعیت پلنگ های زاگرس به خصوص در استان لرستان بسیار نگران کننده است .
پلنگ در مناطق کالمند ، بافق و آریز در استان یزد هم جمعیت به نسبت خوبی دارد و این نشان از حضور خوب پلنگ در مرکز کشور است .
اما هنوز نقاطی از کشور ما هستند که پلنگ ایرانی در آنها زندگی می کند و ما اطلاع نداریم . هم چنین نقاطی وجود دارند که در سال های پیش پلنگ داشته اند یا به زیست گاه پلنگ معروفند اما دیگر میزبان این جانور نیستند .
متاسفانه نبود قانون محکم برای مجازات کشتار پلنگ و جریمه های بسیار پایین باعث شده است قاتلان پلنگ به راحتی به کار خود ادامه دهند . همچنین نبود طعمه برای پلنگ و حمله این جانور به گله های دام انسان ، باعث نبرد این دو موجود شده است که با وجود سلاح های مرگبار بشر ، پلنگ ها مغلوب از پیش تعیین شده اند . برخورد با اتومبیل و ستیز با سگ های گله از دیگر عوامل خطرآفرین برای پلنگ ایران است . بیشترین عامل مرگ و میر پلنگ در کشور ما ، شکار این جانور و تصادف با خودرو است .
یکی دیگر از مشکلات نسل پلنگ ایرانی ، پایین ترین نرخ زادآوری در میان گربه سانان کشور و حتی در میان گوشتخواران کشور است . پلنگ ایران هیچ گاه نتوانسته بیش از دو توله را به سال دوم زندگی برساند و حتی اغلب آنها یک توله به دنیا می آورند .
اگر بخواهیم چند نمونه از موارد کشته شدن پلنگ ایرانی به دست آدمیان را بررسی کنیم ، می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم :
برخورد پلنگ با خودرو در راور کرمان ؛ کشتن یک پلنگ نادر و زخمی کردن زوجش در استان لرستان توسط یک شکارچی ؛ کشتن پلنگ در روستای دیزج استان اردبیل توسط نیروی انتظامی به علت وارد شدن پلنگ به منزل مسکونی که این مورد خیلی بعید به نظر می رسد ؛ کشتن یک پلنگ توسط چوپانان در قرخود خراسان شمالی ؛ مسموم کردن پلنگ و سپس حمله ی سگ های شکاری به این جانور که موجب پرت شدن پلنگ به دره شده بود در خراسان شمالی ؛ کشتن دو توله پلنگ در پارک ملی بمو در استان فارس ؛ کشتن پلنگ باز هم توسط نیروی انتظامی در استان بوشهر .
یکی از بزرگترین مشکلات پلنگ در ایران نبود طعمه های اصلی است و همین باعث می شود پلنگ ها به دام های آدمی حمله کنند و چوپانان و دامداران ناآگاه و سنگدل نیز با بی رحمی تمام پلنگ را از پا دربیاورند . هنگامی که اجساد این پلنگ ها مورد مطالعه قرار می گیرد ، نشان می دهد که معده ی آنها کاملا خالیست و همین نبود طعمه باعث می شود پلنگ ما به طعمه های غیرمعمول و سخت مانند تشی روی بیاورد و همین امر باعث وجود جراحت و عفونت در بدن پلنگ به دلیل فرورفتن تیغ تشی می شود . مبارزه با تشی برای تمامی گونه های پلنگ سخت است .
دامداران اطراف کوه بیرک در بلوچستان ، خسارات زیادی را از پلنگ این ناحیه دیده اند . اما نکته جالب توجه اینجاست که با وجود این موضوع مردمان بلوچ عقیده دارند نباید پلنگ ها را کشت . چون با این کار خشک سالی پدید می آید و ادامه پیدا می کند و شاید همین امر ضامن بقای پلنگ در بلوچستان شده است . اما در دیگر جاهای ایران کسی فکر نمی کند که چرا خشک سالی سال به سال بیشتر می شود . در مطالعات انجام شده معلوم گردید که پلنگ های بلوچستان با پلنگ های شمال کشور تفاوت دارند اما نمی توان آنها را جزء پلنگ بلوچستان به حساب آورد .
طی آمارهایی که انجمن یوزپلنگ ایرانی منتشر کرد ، از سال 1381 تا 1386 حداقل 38 قلاده پلنگ در کل کشور توسط انسان ها کشته شده بودند که اگر تعداد گزارش نشده را هم به این آمار اضافه کنیم ، حدود 50 قلاده پلنگ طی 5 سال از بین رفته اند . و جالب آنکه 13 قلاده آن متعلق به سال 86 بوده است .
در آمار بعدی مشخص شد طی 8 سال ، یعنی از 1380 تا 1388 ، 100 قلاده پلنگ توسط ایرانیان کشته شده اند . که این 100 قلاده تنها آن مواردی بودند که گزارش شده بود .
اما طی آخرین آمار انجمن یوزپلنگ ایرانی در سال 1389 حدود 25 پلنگ در کشور کشته شدند که می توان حدس زد این آمار تا 35 الی 40 قلاده قابل افزایش است . هم چنان بیشترین آمار کشتار پلنگ در کشور به استان های مازندران ، گلستان و خراسان های رضوی و شمالی تعلق دارد .
و این آمارها نشان می دهد که اصلا رقم 500 قلاده پلنگ واقعی نیست و شاید تعداد پلنگ های ایران به 200 تا 300 قلاده برسد و با روند فعلی در 5 یا 6 سال آینده ، پلنگ ایرانی هم به سرنوشت پسرعموهای ایرانی اش دچار خواهد شد .
وضعیت پلنگ در کشور ما بسیار بحرانی تر از یوزپلنگ است . چنان که آمارها نشان می دهد روند جمعیت یوز رو به افزایش و جمعیت پلنگ به سرعت رو به کاهش است .
البته در بین این همه ناامیدی و اخبار ناگواری که درباره ی پلنگ می شنویم ، بعضی از گزارش ها هم امیدوارم کننده است . تصاویر و فیلم های با کیفیتی که توسط انجمن یوزپلنگ ایرانی از پلنگ در منطقه البرز مرکزی به دست آمده بود ، یکی از همین امیدهای ما برای احیای نسل رو به افول پلنگ ایرانی است . چون پلنگ هایی که در این فیلم ها حضور داشتند از آرامش و شرایط بسیار خوبی برخوردار بودند .
پلنگ ایرانی در فرهنگ ما :
پلنگ همان گونه که خشن ، پرغرور و ترسناک است ، همان اندازه زیبا ، فریبنده و دلرباست .
پلنگ به دلیل پوست دو رنگش ، سمبل ریا و مکر و حیله است . در قدیم و در بعضی اقوام حتی از طریق فروش و صادرات پوست پلنگ ، گذران زندگی می کردند .
در ذهن و زبان ایرانیان ، پلنگ نمادی از قدرت ، شجاعت و سرعت است و در شاهنامه ی فردوسی که مهمترین کتاب حماسی ایران است پلنگ همواره نماد و نشانه ای از قدرت ، کبر و شجاعت است . پلنگ از دیرباز و حتی از متون پهلوی و اوستایی در فرهنگ ایران جای داشته است . در بعضی از احادیث معصومین نیز به پلنگ و یا خشم پلنگ اشاره شده است . در انجیل هم به پلنگ اشاره شده است . مردان و زنان شجاع به داشتن نهاد پلنگ معروف بودند .
پلنگ نه به اندازه شیر ولی در حد خود نقش بسیار باارزشی در تاریخ ، فرهنگ و ادب ایران زمین دارد . حضور پلنگ در جای جای کشور ما باعث شده است که پلنگ حتی جای خود را در اسامی مکان های کشور ما باز کند . دشت ها ، کوه ها ، رودها و روستاها و شهرستان هایی در ایران وجود دارند که نام های آنان از واژه پلنگ گرفته شده است . مانند دشت پلنگ ، قوچ پلنگ ، پلنگ لو و اسامی دیگری که با نام زیبای پلنگ شناخته می شود . پلنگ در تاریخ ایران به عنوان جانوری پرغرور و کبیر یاد می شود که با توجه به شجاعت و کبر پلنگ مثل ها و داستان های زیادی در فرهنگ و تاریخ ایرانیان به وجود آمده است .
در اساطیر پلنگ نماد قدرت زنانه بر روی زمین و ماه نماد این قدرت در آسمان است . افسانه ای در بیشتر فرهنگ ها به خصوص در شرق آسیا و چین رایج است و آن این است که در شب هایی که ماه کامل است پلنگ پیر و بالغی به بالای یک بلندی می رود و پنجه می زند تا ماه را از بلندای آسمان بر زمین بیاندازد و این حرکت تنها به این دلیل است که پلنگ نمی تواند هیچ چیزی را زیباتر و بزرگتر از خود تصور کند . و همین افسانه ماه و پلنگ که در زمان مناسب به آن خواهیم پرداخت ، دست مایه ی ادیبان ، شاعران ، نویسندگان و حتی هنرمندان ایران زمین شده است که هر کدام این واقعه را به زیباترین شکل ممکن تعریف کنند . البته این افسانه در ادبیات کهن ما جایی ندارد و در قرن اخیر است که بدان پرداخته شده است . اما غرور و کبر پلنگ در تمامی تاریخ ادبیات ما وجود دارد .
غیر از شاهنامه که اصلی ترین سند فرهنگ ما ایرانیان است و در آن به طور مرتب به پلنگ اشاره شده است ، در اکثر آثار ادبی ایران از اشعار سعدی و مولانا تا آثار فرخی سیستانی ، منوچهری دامغانی و خاقانی تا آثار معاصر همگی از صفات پلنگ بهره برده اند و حتی در نوشته ها و اشعار نویسندگان جوان نیز می توان با نقش پررنگ پلنگ مواجه شد که شاید اصلی ترین عامل حضور پلنگ در آثار ادبی و تا همین دهه ی حاضر ، وجود پلنگ در کشور باشد . به دلیل پراکنش پلنگ و حضور این گربه سان زیبا در اکثر نقاط کشور ما ، این جانور یکی از شناخته شده ترین حیوانات در نزد تمامی مردم ایران است .

پلنگ ایرانی

پلنگ برفی :
گربه سانی به نام پلنگ برفی در جهان وجود دارد که هنوز مشخص نیست که آیا در گونه های پلنگ قرار می گیرد یا در زیرگونه های دیگر گربه سانان جای دارد . بعضی می گویند این جانور در رده ی پلنگ شکلان است و بعضی ها عقیده دارند باید در دسته ی گربه های کوچک مانند سیاه گوش قرار بگیرد . زیستگاه پلنگ برفی کوه های مرتفع هیمالیاست . پلنگ برفی قادر است 15 متر بپرد . این گربه ها به خاطر خز زیبا و گرمشان و همچنین به دلیل استفاده از اعضای بدنشان در طب سنتی چینی شکار می شوند . به دلیل خوی مرموز این گربه ، به طور دقیق مشخص نیست که چه تعداد از آنها در طبیعت یافت می شوند اما برآورد می شود تعداد 3500 تا 7000 قلاده پلنگ برفی در طبیعت وجود داشته باشد و 600 تا 700 قلاده هم در باغ وحش های جهان نگهداری می شود . قوچ و میش ، بز کوهی ، گراز ، خرگوش ، سنجاب زمینی ، موش و حیوانات اهلی طعمه های پلنگ برفی را تشکیل می دهند .

توله های پلنگ برفی

پراکنش و آمار :
پلنگ بیشترین پراکنش را در بین تمامی گربه سانان دارد . از علف زارهای گرم و باز آفریقا تا جنگل های حاره ای و مرطوب هند و آفریقا ، کوهستان های سرد و صخره ای خاورمیانه و جنگل های سرد خاور دور روسیه ، محدوده ی پراکنش پلنگ است . پلنگ ها قبلا از آفریقای جنوبی تا شبه جزیره کره در اکثر نقاط آفریقا و آسیا پراکنده بودند . تخریب زیستگاه ها و شکار از مهم ترین علل کاهش تعداد پلنگها است . در دهه 1960 حدود 500000 پلنگ در آفریقا کشته شدند .  امروزه بیشترین تراکم پلنگ در آفریقای جنوب صحرا است . فقط پلنگ های آفریقا در ساوانا و جنگل های بارانی وضعیت خوبی دارند که به راحتی از آنها فیلم برداری می شود و حتی در برخی نقاط مجوز شکار آنها صادر می شود . پلنگ در برخی نقاط به عنوان آفت شمرده می شود . 13 کشور آفریقایی مجوز دارند که به میزان 2590 قلاده ، پروانه شکار پلنگ صادر کنند . در معرض خطرترین پلنگ در جهان ، پلنگ آمور است .

پلنگ برفی

پلنگ سیاه: پلنگ معمولا خالدار است ،اما 6 درصد آنها به کلی سیاهند.این پلنگ دارای چشمانی سبز و پوستی سیاه با خال هایی تیره هستند.پلنگ سیاه تمام خصوصیات پلنگ معمولی را دارد.

پلنگ سیاه


برچسب‌ها: پلنگ, پلنگ ایرانی, گونه های پلنگ, زیست گاه پلنگ, انواع پلنگ
+ نوشته شده توسط در یکشنبه نهم مهر 1391 و ساعت 15:14 |


Powered By
BLOGFA.COM